11 август 2016 г.

Хомеопатичен случай на вродена гуша

„Бебе, на четири дни, има двойна гуша, с която се е родило, голяма като английски орех. Майката също имала гуша от много години, която бързо нараснала по време на бременността. Тя често се събужда от сън с диспнея.
Детето се събужда със задушаване и задъхване за въздух.
Иначе бебето си изглежда нормално. 
30 август 1898. SPONGIA CM, едно прахче (гранула).
Действието на лекарството беше оставено да се развива и гушата постепенно намаля по размери, и за 6 месеца напълно изчезна.“

Ерастус Кейс (1847–1916), американски хомеопат

Коментар: Тук впечатляват няколко неща. Първо, високата потенция, дадена на малко бебенце, родено само преди 4 дни. Ерастус Кейс е голям американски хомеопат, който работи с всички видове потенции, но особено предпочита високите над 10М, с които има многобройни успехи. Той е преценил, че тук трябва да се даде много висока потенция, която да достигне до дълбоките основи на болестта, която идва със самото раждане на бебето. Виждаме, че дори с такава висока потенция от СМ са били нужди 6 месеца за да може напълно да изчезне гушата. Това е поради наследствения миазъм от майката, която също е с такава гуша.

Изборът на лекарство също е от изключителна важност, както при такъв отговорен случай, така и при избора на висока потенция. Виждаме, че е избрана Spongia, която е основно лекарство при проблеми с щитовидната жлеза, най-вече при гуша, съпроводена със задушаване, влошаващо се по време на сън. Разбира се, това е и голямо лекарство за кашлица. Трябва да се направи диференциация с Bromium.

Със сигурност обаче хомеопатът е взел предвид и симптомите на майката, които са същите като на детето, и вероятно след това е излекувана и тя със същото лекарство. Важно е да се отбележи, че той дава лекарство на бебенцето, а не на майката, както биха направили някои модерни хомеопати, за да може тя да го излекува евентуално с кърмата си, и също така той не пита за някакви емоционални или психични причини за гушата, не търси конституционно лекарство за майката.