30 октомври 2016 г.

Хомеопатичен случай на страх от изпит

„Случаят на мъж, студент по икономика в Англия, илюстрира Gelsemium дилемата. Той е син на голям богаташ. Сега той е в момент, когато ще завършва училището. Той е доста мързелив и е неспособен да премине своите изпити, понеже няма инициативата да учи. Той пилее времето си като води безгрижен живот, кара скъпи коли, забавлява се с момичета и т.н. Той чувства, че не може да се концентрира, че умът му блуждае. Той иска да успее в училище, иска да учи, но просто е твърде мързелив за да успее.

Една доза Sulphur значително му повлия. Впоследствие той стана способен да учи и започна да взима изпит след изпит, докато накрая не стигна до последния етап от своята училищна програма. Тя беше много трудна и изискваща. Професорът от неговия последен курс го беше скъсал вече три пъти. Той беше започнал да се страхува от този преподавател. Той звънна на своите родители и им каза: „Аз съм изучил предмета изцяло. Знам го много добре, но не съм способен да взема изпита. Не мога.“ Родителите ми звъннаха да ме питат какво могат да направят.

Това е напълно различна ситуация от предишната, тук вече я няма мързеливостта на Sulphur, а липсата на кураж пред учителя. Едно повторение на Sulphur тук би навредило повече, отколкото да помогне. Това е една Gelsemium ситуация. (Хомеопатът трябва да осъзнава такива тънки разлики, ако иска да предписва точно.) Аз препоръчах той да вземе една доза Gelsemium 1M ден преди изпита. Той го направи, отиде на изпита и се справи много добре.“

Георгос Витулкас, Materia Medica Viva, Anacardium