23 януари 2017 г.

Хомеопатичен случай на незарастваща рана на крака

„Г-жа Дж., на 30 г., имала язва на левия крак, по средата между коляното и глезена, която секретирала повече или по-малко от 12 години насам. Секретът е оскъден, воднист, понякога примесен с кръв. Хирурзите искали да свалят кожата и да остържат костта, твърдейки, че това не може да бъде лекувано по друг начин. Аз вкарах една сонда, но внимателното изследване не показа нито разрушаване на костта, нито некроза. Костта беше идеално гладка. Казах на пациентката, че процепът може да се разцепи – той беше голям около 5-7 см. – и чрез свързване на частите, по този начин ще може да бъде излекуван кракът. Тя беше готова да се подложи на всяко едно лечение, което й обещаваше излекуване, но аз също така й казах, че докато е разцепен процепът, отварянето му ще е най-лесното нещо. Тук очевидно имаше някакъв конституционален дефект и когато той бъде отстранен, раната също ще оздравее.

Симптомите бяха малко, но характерни: тя не можеше да понася никакво завиване на крака през нощта, ходилото беше горещо и парещо, особено отдолу. В действителност, целият крайник изглежда, че пареше през нощта и тя беше принудена често пъти да спи с отвит крак. Поради това имаше и неспокоен сън. Имаше главоболие с топлина и парене в темето, и беше гладна всеки ден в 11 часа. Тези симптоми нямат нищо общо с язвата и очевидно имат малка или никаква връзка с нея, но тъй като нямаше нищо друго характерно за нея, трябва да се доверим на конституционалните симптоми.

Sulphur 1000 (1M), една доза, SL за поне седмица.

В края на седмицата получих известие, че тя се подобрява по чудесен начин, язвата е по-добре, както никога досега, паренето в ходилото и крака почти го няма вече. Предписвам SL за две седмици.

След месец тя ми писа, че язвата се излекувала за няколко дни, но тази сутрин се отворила отново. Дадох още една доза Sulph. 1M и SL за един месец. Излекувана напълно.“

Д-р Джордж У. Шербино, американски класически хомеопат. Статия в сп. Medical Advance, 1886.

Коментар: Едно блестящо предписание от д-р Шербино, за когото няма почти никаква информация, освен че е бил класически хомеопат в Тексас, САЩ. Sulphur е главното лекарство за бавно зарастващи рани, особено когато имат тенденцията да секретират и парят. В случая няма образуване на гной и гангрена. Организмът е неспособен сам да завърши процеса на заздравяване, и то в продължение на 12 години. Жизнената сила е доста слаба и се нуждае от подбутване, от събуждане. Това го прави хомеопатичното лекарство във висока потенция. Хомеопатът изследва и останалите основни симптоми на пациента, които в случая са характерни за Sulphur главоболие и парене в темето, глад в 11 ч. и към тях прибавя симптомите на самия крак, които също насочват към лекарството.