17 май 2017

Пациентът Carbo vegetabilis (Джеймс Тейлър Кент)


„Пациентът Carbo vegetabilis има желание за кафе, както и за кисели, сладки и солени неща. Има отвращение към най-смилаемите неща и към най-добрата храна. Например, има отвращение към месо и към мляко, което му прави газове. Ако исках да произведа една Carbo veg. конституция, щях да започна със стомаха му.

Ако искам да създам разширени вени и слаба сърдечно-съдова система; тази пълнота, конгестия и тези газове, този разстроен стомах и черва, и проблемите с главата и ума, този застой на организма, ще започна да го тъпча. Ще го храня с мазни неща, със сладки неща, с бонбони, торти, баници, сосове и с целия този несмилаем боклук, и щях да му дам обилно да пие вино – тогава щях да имам пациента Carbo veg.

Имаме ли такива пациенти за лечение? Веднага щом разкажат своята история, вие ще знаете достатъчно за техния живот, за да разберете, че те са фанатични любители на баниците и тестените храни с кайма. Те са живели с тях години наред, и накрая идват и казват: „Ох, докторе, стомахът ми, само стомахът ми, ако можете само да оправите стомаха ми“. Но какво ще правите с този пациент? Той се е превърнал в един пациент Carbo veg. за вас и може да отнеме доста време преди да успеете да го доведете до едно разумно хранене.“

Джеймс Тейлър Кент, Лекции по хомеопатичната Материя Медика