19 юли 2017 г.

Хомеопатичен случай на мускулен и ставен ревматизъм

„Ревматизъм, с болезненост и силна чувствителност в мускулите и ставите, които принуждават пациента да мърда постоянно през няколко минути и да търси ново място, в което да намери спокойствие.

Rhus toxicodendron 1M. На следващия ден няма подобрение, нито промяна в симптомите, освен общо влошаване. Болката в глезена се усеща като от изкълчване, а ставите и мускулите са болезнени на допир. Той казва: „Мърдам през цялото време. Когато си намеря ново място се чувствам по-добре, но много скоро леглото го усещам като желязно и трябва отново да се преместя. Мърдането, което съм принуден да правя, не е от мое естествено неспокойствие, а от твърдостта на леглото, както ми се струва.“ Трябва да отбележим, че Rhus-t. не можа да излекува този случай, явно при моя преглед думите на пациента ме бяха заблудили.

Arnica изглежда да е най-подходящото лекарство в случая. Болезнената чувствителност, която се увеличава от натиска в леглото, и рядко срещаната болка като от изкълчено, изключват всяко друго лекарство. Arnica 1M беше дадена, разтворена във вода. Болката и чувствителността изчезнаха в края на третия ден. Sulphur 6M, една доза, довърши случая. На осмия ден от лечението пациентът вече излизаше от къщи.“

Джеймс Тейлър Кент (1849–1916), голям класически хомеопат