28 август 2017 г.

Хомеопатичен случай на мания

Ерастус Кейс (1847–1916)
Скромна, възпитана дама с кафява коса, на 44 години, страда от цереброспинален менингит, за който Gelsemium изглеждаше подходящ. Треската и болките изчезнаха за седмица, но се появи безсрамна еротична мания, по време на която тя беше почти през цялото време будна, а сексуалното й поведение се влошаваше с голяма скорост. Жестовете и езикът й просто не могат да бъдат описани.

Тя постоянно говореше, пееше, молеше се, проклинаше. Ако някой й противоречеше – пищеше, удряше, хапеше, хвърляше неща наоколо. Задържаше вода в устата си и пръскаше околните. Разкъсваше дрехите си и оставаше гола. Казваше, че Исус ще й прости всички грехове, че е чиста и девствена, и че никой не трябва да я докосва. Погледът й беше втренчен, зениците разширени и не можеше да търпи светлина. Ходеше по нужда постоянно.

6 май 1893 г., вечерта. Stramonium CM.
7 май. Последва влошаване и безсънна нощ, в която тя беше толкова буйна, че щеше да бъде преместена в лудница, ако имаше свободна стая.
8 май. Започна да спи вечерта и продължи през цялата нощ. На сутринта пожела чисти дрехи и се оплака, че леглото й е разхвърляно. Оттук насетне тя започна да става все по-рационална и разумна и да се възстановява бързо.

Ерастус Кейс (1847–1916), американски класически хомеопат