1 септември 2017 г.

Хомеопатия при остър апендицит (извадки и случаи)


„Няма нужда да прибягвате до хирурга при всеки случай на апендицит, ако познавате добре Bryonia, Rhus toxicodendron, Belladonna, Arnica и други подобни лекарства. Хомеопатичното лекарство ще излекува тези случаи и, ако го знаете, няма да има нужда никога да бягате за хирург при апендицит, освен при повтарящите се атаки. Ако не познавате лекарствата, ще се поддадете на преобладаващия възглед, че е необходимо да се отвори корема и да се отстрани апендикса. Това е само плачевно невежество, което заставя апендицита да бъде предаден на ножа.

Джеймс Тейлър Кент, Materia Medica, Arnica


ХОМЕОПАТИЧНИ СЛУЧАИ НА ОСТЪР АПЕНДИЦИТ

I. Жена на 33 години има болка около талията, като от стягане с колан, която скоро отива към дясната илиачна област. Има гадене, повръщане, жажда, но с отвращение към вода и влошаване от всяко движение. Беше предписана Bryonia. На следващата сутрин болката се беше увеличила, с превиване на две и пищене от болка, обилно изпотяване, твърд корем, дясната страна подута, бял налеп по езика, пулс 108, температура 40 градуса.

Lachesis 1M беше даден. Рано на следващата сутрин прорязващите болки изчезнаха и имаше по-малка болезненост. Появиха се воднисти изпражнения и за няколко дни настъпи пълно възстановяване.

Р. Е. С. Хейс. Immature conceptions of homeopathy its effects. – In: The homeopathic Recorder, 2/1930

* * *

II. Бабу Н. Дата, силен и здрав мъж на 25 г., има остър апендицит. Висока температура, твърд тумор с размера на портокал, болезнен при натиск, запек, изпотяване без облекчение.

Mercurius solubilis 30, два пъти дневно. Болката е по-малка и твърдостта е намаляла, пациентът е много по-добре. Остава без ново предписание и се подобрява. Храни се добре. Обаче няма изхождания последните три дни, а има газове.

Nux vomica 200, една доза. По-добре е, добро изхождане, апетитът е подобрен. Без лекарство. Излекуван за седмица.

Пратап Чандра Маджумдар (?1922), един от първите индийски хомеопати, основоположник на първия индийски колеж за хомеопатия през 1881 г. Appendicitis cured with homeopathic remedies. – In: The Homeopathic Recorder, 2/1912

* * *

III. Дъщерята на капитан Б., на 15 г., силна, слаба и здрава, дойде да се лекува при мен от апендицит на 5 януари 1904 г. Тя се лекувала при един европейски хирург, който направил всичко необходимо за 15 дни, но без подобрение и накрая препоръчал операция. Тогава дойдоха да се консултират при мен. Имаше температура не особена висока, известно подуване и болка в областта на апендикса. Лека кашлица, червата са запечени.

Rhus toxicodendron 30. По една доза сутрин и вечер, за два дни. Тя се влоши. Треската се увеличи, с повече болка, обилно изпотяване, значителна жажда за студени напитки, по-малко кашля и твърдото подуване остава.

Mercurius solubilis 6, два пъти. И се подобри във всяко отношение. Беше излекувана напълно за две седмици.

Следващата година обаче получи релапс. Тогава имаше лека треска, болка и твърдо подуване в областта на апендикса. Няколко дози Rhus tox. 200 я оправиха. Оттогава не е имала повече релапси. Видях я тази година, 1911 г.

Пратап Чандра Маджумдар (?1922), един от първите индийски хомеопати, основоположник на първия индийски колеж за хомеопатия през 1881 г. Appendicitis cured with homeopathic remedies. – In: The Homeopathic Recorder, 2/1912

* * * 

IV. Госпожа Е. Х., 42-годишна, се лекува с хомеопатия от две години, без симптоми препращащи към храносмилателния тракт. На 10 януари тя се оплака от пулсираща болка в дясната илиачна област, интермитираща за два дни, но започваща да става постоянна. Това я буди от сън през нощта на 8-ми. Болка, която се влошава от навеждане напред, когато седи или стои права, също от тръскане и стъпване. Остри болки по дължината на хипогастриума, влошаващи се при уриниране. Уринирането от няколко дни е по-нарядко от обикновеното. Изхождания на 9-ти: меки и кашави, оформени на 10-ти, с чиста или жълтеникава слуз и много газове. Студени крака до коленете, на 9-ти. Слаб апетит. Пулс 84, температура не е регистрирана.

Давам Belladonna 45М, без допълнително лечение, след която последва нощ на облекчителен покой, добър апетит, но със страх да яде. Изхожданията на сутринта са тесни, оформени. Болката се увеличава от усилия, покрай домашната работа сутринта.

13 януари – започва втрисане в 23:30 вечерта, в началото от ходилата. Болката веднага се увеличава и става продължителна, въпреки че топлите компреси и топлината на леглото прогонват студенината. Бях оставил едно прахче от Bryonia 1M в случай на силна болка и то беше взето в 1:30 през нощта. Пациентът спал от 2:30 до 7 часа сутринта, топъл и мокър по време на съня, и се събудил без болка. Пулсът в 9 ч. е 72. Няма болка в засегнатата област след 15-ти януари и всички симптоми, свързани със заболяването са напълно изчезнали. Пациентът започва да извършва по-леки домакински дейности, въпреки че е принуден да бъде по-малко активен от обикновеното.

Този случай се споменава като илюстрация на действието на точно предписаните лекарства за вътрешно възпаление в тази област или на други места. Не трябва да се прави заключение, че може да се ползва което и да е лекарство, когато апендицитът започва, а че лекарството, което е подбрано според класическите правила за предписание ще бъде най-подходящо за бърз ефект. Ако случаят е изключително остър, лекарствата имащи такива отличителни симптоми в своята природа, трябва да бъдат използвани. Ако реакцията е слаба, когато острото състояние отмине, тогава трябва да бъде потърсено конституционално лекарство, съгласно организма и историята на пациента. Не е необходима бърза операция, когато лекарствата вършат същата работа и когато работата на грижливо подбраните лекарства след това прави операцията по-късно също излишна.

Хомеопатите трябва внимателно да изследват всяка възможност за предписание преди да заявят, че няма нужда от операция. Съгласно нашата философия ние трябва да бъдем способни да елиминираме тенденцията за завръщане на апендицита, но всъщност често пъти не успяваме да го излекуваме. Хроничните състояния трябва да бъдат изследвани много внимателно, когато не се наблюдава пълно възстановяване след острите атаки. Усложненията от предадените и наследени миазми, често пъти повече от един, правят трудна работата на лекаря, но все пак внимателното изучаване и точното изследване ще разкрият на непредубедения ум точно това, което е необходимо за да бъде измъкнат пациента от долината на скръбта.

Дж. К. Лус, Incipient appendicitis. In: International Hahnemannian Association, 1910

* * *

ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ОСТЪР АПЕНДИЦИТ
(по азбучен ред)

Arnica
Belladonna
Bryonia
Echinacea
Lachesis
Rhus toxicodendron

И всяко друго, което е подобно на индивидуалните симптоми на пациента.

За остри случаи, като апендицита, е необходимо адекватно предписание от професионален, квалифициран хомеопат. Самолечението не се препоръчва категорично.