12 септември 2017 г.

Хомеопатични случаи на Маргарет Бургес-Уебстър

Случай 1. Малко, шестгодишно момиче, с нощна енуреза три-четири пъти в седмицата. Неспокойна, раздразнителна. „Когато се ядосам, блъскам вратата.“ Чувствителна към студеното. Calcarea carbonica 13M. Едно прахче я излекува без повторение на дозата.
                                  
Случай 2. Малко момче, на 8 години, дребен за възрастта си. Подмокря се в леглото през целия си живот, понякога в три поредни нощи. Ръце и крака студени и влажни, чести атаки на редки изхождания с цвят на сметана. Calcarea carbonica 13M, повторена след месец. Излекуван.

Случай 3. Добре развито момиче на 13 г., тежаща 51 кг., се подмокря винаги в леглото няколко пъти в седмицата. Първата менструация преди шест месеца минала нормално. Няма енергия – „Искам да седна някъде и да чета“. Бледа, особено сутрин, няма апетит да закусва, прималява, докато стои права. Плаче лесно, раздразнителна, „нацупена сутрин“. Зловонно изпотяване на краката. Спи превита на две като джобно ножче, има сънища за пожари и забави. Общо влошаване в студено време. Майка й и баща й, и двамата като деца също се подмокряли в леглото. Аз се борих с този случай повече от седем месеца, Sulphur, Sepia, Pulsatilla, Silicea бяха давани без успех, докато накрая Psorinum 500 се оказа симилимума.

Случай 4. Сестрата на горното момиче, на 10 г., много едра за възрастта си, силна, здрава, яка, няма симптоми освен подмокрянето в леглото почти всяка нощ. След много неуспехи Equisetum 6X беше даден и подобри случая веднага. Твърде рано е да съобщя за цялостно излекуване, но индикациите са благоприятни.

Случай 5. Островърха брадавица на меката част на десния палец, висока почти милиметър. Различни локални средства са използвани, но без ефект. Светлокосо малко момиче, на две и половина години, не представя никакви симптоми, освен силно желание за мазно и солено. Nitric Acid 1200 направи така, че брадавицата да изсъхне веднага и за три дни тя изчезна.

Случай 6. Дороти, на 10. Един голям кокоши трън и 34 по-малки по ръцете и пръстите. Болка и подуване в коленете и глезените, усилващи се през зимата и преди буря, шийните жлези подути. Rhus toxicodendron 1M беше последван от цялостно подобрение. За четири седмици брадавиците, които тя имаше от две години, изчезнаха, а коленете и глезените бяха добре.

Случай 7. Г-жа П. се омъжвала 7 пъти, била бременна 4 пъти, но всеки път помятала на втория, третия, четвъртия и шестия месец съответно. Няма много симптоми, никога не се е била болна от нещо сериозно. Тя забременяла през юли и нещата потръгнаха добре с Pulsatilla, даден за храносмилателни смущения, до октомври, когато тя имаше внезапен кръвоизлив, с вода и съсиреци. Беше сложена на легло и й беше дадена Sabina 1M. Всички лекувани симптоми отминаха за няколко дни. На следващия април се роди едно чудесно бебенце.

Втора серия

Случай I. Г-жа М. имала три мозъчни кръвоизлива, последният от октомври 1923 г.. Първоначалните симптоми били десностранна хемианопсия и глухота, последвани от пълна кома и по-късно, когато комата отминала, от буйно състояние на Hyosciamus и накрая от симптоми на мозъчно размекване. След действието на Arnica и други лекарства, предписани според развитието на случая, завръщането към здравето беше почти изцяло с изключение на афазията от време на време и повече или по-малко емоционални смущения. През май 1924 г., докато си върви на улицата, тя изведнъж става сляпа и глуха, краката й нямат сили, и тя бързо изпада в дълбока кома и прави три конвулсивни пристъпа през следващия час. Тя изпуснала урина в нормално количество и въпреки, че от много години имала албумин в урината, процентът на последния бил намален до минимално количество. По време на комата тя изваждала езика си навън, колкото може, прозявала се и хълцала. Зениците й реагирали на светлина, но това било единствената реакция. Opium 200, две дози, през час. След втората доза комата изчезнала напълно. В рамките на два часа тя започнала да разпознава тези, около нея. След дванайсет часа тя вече била близо до това състояние, в което била преди атаката. След две седмици тя била толкова добре, колкото преди месеци.

Случай II. Умствена тъпота, невъзможност да свързва мислите, бавен в отговорите. Безсилие в краката, не може да стои изправен сам, ходилата нечувствителни към убождане с топлийка. Нацепен език, хваща го между зъбите, когато го изважда. Това състояние прогресирала постоянно в рамките на шест седмици. Lachesis 4M беше даден. През 24-те часа след приема на лекарството тя стана по-объркана умствено и ирационална, виждаше разни неща да хвърчат във въздуха и изглежда предстоеше коматозно състояние. В следващите 24 часа обаче настъпи забележително подобрение, умът бавно се проясняваше, краката й възвръщаха силата си, за по-малко от две седмици тя беше способна да ходи отново. Нейното възстановяване беше пълно.

Случай III. Сух, напукан обрив в сгъвките на лактите. Radium bromatum 30 го излекува след неуспеха на няколко други лекарства.

Случай IV. Постоянен световъртеж, влошава се, когато легне, при навеждане, поглеждане нагоре, вихрово усещане, когато се обръща в леглото. Чувство за бурно движение ниско долу в корема. Thuja 3M го излекува отведнъж.

Случай V. Инфекция на ходилата – зачервени, подути, пулсиращи, с остра болка. Зиморничав, температура от 38 градуса, пулс 90. Неспокоен, върти се в леглото, обикаля в стаята с часове през нощта. Суха уста като пергамент, огромна жажда. Pyrogenium 50M донесе моментално подобрение и бързо излекува случая след като Arsenicum пропадна.

Случай VI. Абсцес на ходилото, което е зачервено, искрящо, парещо и пулсиращо, влошава се през нощта. Неспокоен. Arsenicum и Pyrogenium се провалят. Hepar Sulphur 1200 направи ужасно влошаване, бурно раздразнение и отчаяние почти до самоубийство, след което обаче бързо се облекчи и случаят беше излекуван.

Случай VII. Болка от лявата страна на корема, с разяждащо усещане в епигастриума. „Трябва да изям нещо иначе болката става непоносима“, като само една бисквита е била достатъчна. Този симптом се появявал всеки ден от години, часът варирал. Anacardium 200 даде такова забележително облекчение, още преди да напусне кабинета, че тя забрави да отиде на обяд. Болката не се върна в продължение на шест месеца. За няколко дни след взимането на Anacardium тя отбеляза забеляза вкус и миризма на мента.

Случай VIII. Кървав секрет от дясната гърда от пет години. Гърдата е мека, не се напипва втвърдяване, но във влажно време има постоянна тъпа болка с остри пробождания от време на време. Секретът и болките се влошават в студено време. Студени ходила, зловонно изпотяване и разраняване между пръстите на краката. Много чувствителна на студен въздух, трябва винаги да пази врата си. Има история на тилни главоболия. Silicea 5M, юни 1923 г., беше последвана от цялостно подобрение. Лекарството беше повторено след месец, откогато симптомите на гърдата утихнаха и пациентът преживя зимата без болка или секрет. Зърното на гърдата е много по-малко вдлъбнато.

Случай IX. Жестока, остра грипна атака, силно изтощение, силни болки в кръста, болката се центрира в кръста и се разпространява във всички посоки, към корема, нагоре по гърба, в ханша и бедрата. Урината е почти потисната и албуминозна. Зрението е замъглено, очите парят и щипят. Berberis vulgaris 200 донесе бързо и цялостно излекуване.

Случай X. Болки в кръста през ханша, влошава се, когато е коленичила, облекчава се от твърд натиск, иска да сложи възглавница зад кръста си, „колкото по-твърда, толкова по-добре“. Обилна жълто-зелена левкорея, понякога кървава. Увеличена матка, шийката силно разранена. Левкореята и менструалното течение се влошават през нощта. Sulphur и Sepia бяха дадени без постоянен успех. Ruta 200 излекува изцяло. Няма завръщане на болките в кръста или на левкореята от три години насам.

Маргарет Бургес-Уебстър, Clinical cases. In: International Hahnemannian Association, 1924. 

Маргарет Бургес-Уебстър (Margaret Burgess-Webster) е американски класически хомеопат от първата половина на XX в.