4 май 2018 г.

Хомеопатичен случай на бъбречна криза (Георгос Витулкас)

„Разказвал ли съм ви за времето, когато бях в Хомеопатичния колеж в Калкута? Често седяхме с лекаря, който беше на нощно дежурство. Веднъж в болницата докараха случай с бъбречна колика. Сестрата дойде и ни извика: „Тук има една жена, която крещи и плаче, защото има силни болки. Елате бързо!

Отидохме и видяхме жената. Макар че в Индия винаги е топло, тя бе покрита поне с три или четири одеяла. Тя замръзваше. Но една сестра стоеше до нея и й вееше на главата. Пациентката беше промълвила само една дума: „Малко вода, вода... Сестрата й даваше малки глътки вода.

Това беше перфектна картина на Arsenicum! Тялото й беше студено, но лицето й беше горещо и имаше нужда да й правят вятър. И молеше за вода през цялото време. И имаше невероятно силни болки. Но болките не са толкова важни в подобен случай. Ако случаят е толкова ясен, лекарството ще направи чудеса в подобна ситуация. Дадохме й Arsenicum 200CH и след няколко минути тя се отпусна. Тя имаше бъбречна колика заради камък, който не можеше да премине през уретера. 

Arsenicum успокои цялото тяло, мускулните влакна на уретера, така че тя успя да изхвърли камъка и всичко се оправи. Картината не винаги е толкова ясна. Хубаво е подобни неща да се гледат.

Георгос Витулкас, „Класическа хомеопатия за тревожност и ревност