19 юли 2018 г.

Хомеопатични случаи на псориазис (Ерастус Кейс)

I.
Ерастус Кейс (1847–1916)
Русокоса ученичка на 17 години. Псориазис на скалпа и по китките от 2 месеца. Образува дебели корички, сухи, но под тях има силно възпаление. Сърбеж, когато е на студено. Общото здраве е добро.

Arsenicum iodatum CM, във вода, четири дози, по една сутрин и вечер.

17 май. Започва подобрение в рамките на първата седмица и продължава до следващата консултация. Засегнатите места са се увеличили на големина.

Arsenicum iodatum CM, още една доза, гранула под езика.

2 юли. Нейната кожа е изцяло чиста от обрива.

II.
Чернокоса, тъмноока жена без семейство, на 62 години, има парещи болки в стомаха; също така силен натиск и смазваща болка под лъжичката, която отива към гърба. Известно подобрение има от оригване или от външна топлина. Болката идва често, особено силно след ядене. Тя изпитва толкова голям страх от болката, че избягва да се храни. Тя страдала от две седмици насам, с нарастващи болки, без подобрение от алопатичното лечение.

Изследването на симптомите приключи с неуспех, докато не дойде моментът да я разпитам за кожата й. Тя каза: „Преди шест седмици ми се появи някакъв обрив по гениталиите, който отиде към бедрата и корема.“ Те били покрити със сухи люспи и интензивен сърбеж на топло, по време на упражнения или в леглото. Сърбежът бил сладострастен по характер, не се подобрявал от разчесване, дори ако паднат коричките, а когато това стане се появявали парене и болка. Двама лекари я прегледали, но не направили нищо, докато накрая трети й препоръчал лечебна баня и скоро тя се оправила. По време на лекуването обаче се появила болката в стомаха. Тя не можа да приеме връзката между двата проблема, но не успя да опровергае моето обяснение. Аз й казах, че сама ще види истината. Тя не получи облекчение от болката, докато не се върна екземата. Тя беше убедена от резултата.

24.11.1890. Sulphur 40M, една гранула. Състоянието на стомаха се подобрява все повече. След шест дни тя вече може да се храни с всякаква храна. Междувременно екземата се появи с пълна сила.
07.02.1891. Sulphur CM, една доза.
04.04.1891. Sulphur 5CM, една доза.
06.07.1891. Sulphur MM, една доза.

Псориазисът е излекуван.

Ерастус Кейс (1847–1916), американски класически хомеопат

Коментар на Деян Пенчев: Във втория случай имаме пример за хомеопатичната теория за потискането. Псориазисът е бил потиснат от лекарите, той е влязъл навътре и е засегнал стомашната система, която се е влошавала все повече и повече, и е щяла да доведе нещата до фатален край, ако не е била намесата на хомеопата. Той е подбрал точното лекарство, което е активирало организма на жената да освободи блокирания обрив, стомахът се е оправил, а обривът се е появил с пълна сила отново на кожата. След това с няколкомесечно лечение и той е излекуван.

Такива случаи на потискане виждаме буквално всеки ден в практиката. Употребата на всякакви лекарства, които потискат обривите, намаляват болките, понижават температурата и повлияват на кръвоносната система и сърцето, в повечето случаи действат потискащо за организма и той вместо да бъде излекуван и освободен от проблемите си, бива принуден да се справя с още по-големи такива, и скоро след подобно потискане виждаме как се появяват нови проблеми, които често пъти са главоболия (мигрени), стомашни колики, ревматизъм, артрит, сърцебиене, високо кръвно налягане и др.