11 септември 2018 г.

Хомеопатичен случай на неспокойни крака след намокряне на главата

Ето един чудесен пример как се мисли хомеопатично – майсторски случай на Джеймс Тейлър Кент с коментар от моя страна.

„Дама идва в кабинета ми с оплакване за крайно неспокойни крака. Добре, аз си помислих, че това трябва да е преди всичко Zincum, но и много, много други лекарства. Въпреки това не спрях до тук. Попитах още въпроси и открих, че няколко дни преди това тя била навън в дъжда и се намокрила. „Къде се намокри, ходилата?“, попитах аз. „О, не, не, моите ходила бяха защитени, но главата ми се намокри много“, каза тя. Защо, помислих си, това ми звучи като Belladonna. Трябва да видя дали Bell. има неспокойни крайници. Действително, има, и Bell. излекува жената без никакво връщане на симптомите в бъдеще.“

Всеки хомеопат знае, или би трябвало да знае, че Belladonna е едно от лекарствата за следствия от намокряне на главата, но дали веднага бихме го свързали с неспокойните крака? Ако беше намокрена не главата, а краката, може би Кент щеше да даде Rhus-t.

Тук виждаме колко е важно това, че жената е казала, че преди няколко дни е имала сериозно намокряне. Ако го беше премълчала, мислейки, че не е важно, и че няма как да е свързано с неспокойните крака, хомеопатът нямаше да може толкова бързо и ефективно да й помогне. Също така, ако Кент не беше попитал за произхода на проблема, той нямаше да стане известен, освен ако жената не би имала подозрения за него.

Тази е и причината хомеопатите да задават толкова много въпроси и да търсят причината на заболяването. Понякога тя е очевидна, защото следствие имаме веднага, например при слънчев удар, но понякога, както е в горния случай, тя е отдалечена с дни, седмици, месеци и дори години от появата на проблема. Често пъти пример за последното са проблеми с кръста, които се появяват (отключват) дълго време след падане върху опашната кост или ишиас след нараняване на ходилото, или след изкълчване на глезена, и др. Много често причината е и психическа – шок, стрес, продължително страдание, тъга, потиснати емоции и др., които дават отражение като болести в тялото. Тук почти само хомеопатията и баховите капки могат да помогнат на организма да се излекува истински.  

Вижте също