15 декември 2020

Хомеопатията и чаят

Чаят – вкусна и наглед безобидна напитка, която хората обичат да пият през деня, но всъщност нещо, с което трябва да внимаваме. 

Колкото и вкусен и приятен да е чаят, трябва да знаем, че той не е просто освежителна напитка, а лечебна напитка, която има своето определено място и роля в живота. Той не трябва да се приема безразборно и хаотично, а според нуждата и своето предназначение. 
 
Понякога хора, които консумират чай, имат известно главоболие, сърцебиене, газове, замайване, отнесеност или световъртеж, но рядко отдават това на чая, от който са изпили една, две или повече чаши през деня. А тъкмо той може да причини тези симптоми или да съдейства за други процеси в организма, които да ги активират. 
 
Пиенето на чай, билков, зелен, черен и др., е подходящо единствено по време на лечение или с друг терапевтичен замисъл. Комбинацията му с хомеопатия е спорен въпрос, но аз смятам, че за едни състояния е допустимо, а за други трябва да се избягва
 
Хомеопатични лекарства, които могат да отстранят негативните ефекти от чая, са например: Thuja, Sepia, Nux vomica, China, Selenium и др. China и Selenium са особено интересни в това отношение и трябва да се използват при сериозно прекаляване с чая, със съответните симптоми. В хомеопатията има и специално лекарство от чай, което се използва рядко и е характерно с психическите си нарушения. 
 
Трябва да имаме предвид, че в обикновения евтин чай често пъти се срещат токсични вещества, тежки метали и пестициди, като олово, алуминий, флуорид и др. Хубаво е да избираме биологично отглеждан чай и такъв растял в чистата природа. 
 
Самото приготвяне на чая също е цяла наука и трябва да се запознаем с нея, особено ако го използваме за лечебни цели. 
 
Да пием чай с уважение и съзнателност!
 
Деян Пенчев