02 октомври 2023

Елизабет Райт Хъбард – Високи и ниски потенции


Може би сте чували баснята за двама рицари, които се приближили до една странноприемница от две противоположни страни.
Пред този хан висял красив щит. Първият рицар казал: „Какъв красив сребърен щит!“, а вторият рицар възкликнал: „Какъв красив златен щит!“ И започнали да спорят дали щитът е направен от злато или от сребро, и се канели да влязат в смъртоносна битка, когато един селянин, близо до тях, предложил всеки първо да погледне от другата страна на щита. Това направили и – виж ти! – едната страна на щита била от злато, а другата – от сребро.
 
Истинска полза е да чуете различните мнения на представителни и успешни хомеопати по спорния въпрос за потенциите. Със сигурност изборът на лекарство по закона на подобието е основният принцип на хомеопатията. Дори ако някой практикува изцяло с тинктури, подбрани хомеопатично, ще получи по-добри резултати от тези, които може да получи с тинктури, предписани по всеки друг метод. Много алопатични успехи с хинин, желязо, арсен или калиев йодид например, се дължат на това, че са били хомеопатични за случая.
 
Ние обаче смятаме, че силата на потенцирането е следващото най-голямо предимство на хомеопатията. Това е вторият голям принцип. Сигурни сме, че ако хомеопатите се научат да използват високите потенции, те сами ще се изумят от широкообхватните лечебни резултати и броят на техните успехи ще бъде все по-голям. Несъмнено има случаи, в които средните или по-ниските потенции действат по-добре или дори успяват там, където високите потенции се провалят. Такъв очевидно е случаят, когато има много патология, понякога при скорошни травми, или когато има свръхчувствителност към лекарството, което ще се използва. В случаи на слаба реакция някои хомеопати откриват, че много високите потенции стимулират възстановяването, докато други смятат, че по-ниските потенции са по-успешни, като ги повтарят на кратки интервали, докато реакцията започне. Колкото по-хроничен е случаят според хомеопата, толкова повече той се нуждае и използва високите потенции, въпреки че при много хронични състояния с дискразия може да са необходими ниски потенции като 30c или 12c в единична доза, предписвани така, сякаш са високи потенции.
 
Отбелязано е, че Digitalis в тинктура е показан при някои декомпенсирани сърдечни заболявания. Това означава ли, че се предписва хомеопатично, т.е. за бавен пулс с другите хомеопатични показания на Digitalis, или че се дава за неговите така наречени „физиологични“ ефекти според алопатичните показания за ускорен пулс и т.н.? Хомеопатите са имали някои много добри резултати при декомпенсирани сърца, лекувани преди това с дигиталис от алопатите, с хомеопатични лекарства като Apocynum, Crataegus, Naja и Natrum muriaticum.
 
Дано всички хомеопати могат да използват среброто на по-ниските потенции и златото на по-високите потенции, виждайки и двете страни на щита и запазвайки интуитивната непредубеденост на селянина от баснята. Толерантността, колкото и възхитителна да е, не е достатъчна. Човек трябва да овладее техниката на тези, с които не е съгласен, като приветства успехите на техния метод.
 
Елизабет Райт Хъбард
 
Превод: Деян Пенчев
 
Елизабет Райт Хъбард (18961967) е голям американски хомеопат. Тя е била президент на Американския институт по хомеопатия и президент на Антропософското общество в САЩ. Сред нейните пациенти била актрисата Марлене Дитрих (1901–1992).