23 май 2016

Хомеопатично лечение на животни

Хомеопатията е известна предимно с това, че се занимава с лечението на човека, но тя успешно лекува и нашите малки приятели – животните. И не само това – тя помага дори на растенията в дома и градината. Животните, както всичко живо на нашата планета, също боледуват и имат нужда от помощ, закрила и любов. Ветеринарната хомеопатия се използва с успех както за домашните любимци, така и за животните на двора, във фермата, състезателните коне и др. Животните и децата са най-уязвими към токсичните странични ефекти от лекарствата на официалната медицина, затова хомеопатията е изключително полезна със своята безвредност и бърза реакция в оздравителния процес.
При определяне на хомеопатичното лекарство за животни се взимат под внимание техните индивидуални физически симптоми, както и личните им особености, навици и предпочитания. За хомеопата е много важно да разбере дали например кучето е игриво, активно и търсещо внимание (Phosphorus), дали е по-гальовно, любящо и прилепчиво (Pulsatilla), дали по време на болестта пие много вода и търси студени места (Sulphur) или напротив – не е жадно и иска топлина (Sepia). Всички сме виждали болно, изстрадало куче, което по цял ден лежи самотно някъде на сянка и е готово да изръмжи и яростно да се разлае, ако някое друго куче или човек го доближи. Такова куче най-често е в състояние на Natrum muriaticum, но може да бъде и Stramonium, ако постоянно е буйно и се нахвърля върху хората от страх.

Ако вашият любимец има контузия, ще му е необходима за начало Arnica, при убождане първо дайте Ledum и след това, ако има нагнояване – Silicea. При бълхи и ужилвания – Apis. Мускулните гърчове и спазми, както и коликите, ще се подобрят от Magnesium phosphoricum, засегнатите нерви – от Hypericum, сухожилията – от Rhus toxicodendron. Ако страда от стомашни проблеми и има често газове – Lycopodium или Nux vomica ще облекчат състоянието. Ако котката ви е натровена с валериан, дайте й Valeriana. При разгонване използвайте Platina. Не забравяйте обаче, че това са само мерки за спешна помощ, докато при по-сериозни оплаквания като грип, треска, повръщане, кожни проблеми, артрит и др., трябва да потърсите вашия хомеопат. 


 Хомеопатите лекуват животни отдавна. Един от пионерите на хомеопатията и любим ученик на Самуел Ханеман – Клеменс фон Бьонингхаузен (1785–1864), написва специална статия със заглавие Лечение на животни с високи потенции (1863), в която описва 37 случаи, излекувани с потенция 200С. Пациентите са били кучета, крави, коне, кобили, волове, телета, прасета и др. В друга статия, Високите потенции от 1850 г., той описва как излекувал една крава в своето имение от подуване на корема след преяждане с детелини – тя така се била подула, че всеки момент изглеждало, че ще се пръсне. След даването на няколко гранули Colchinum, тя изпуснала целия въздух навън и се оправила. Съвременният британски хомеопат Питър Чапел, един от първите лектори у нас по хомеопатия, съобщава в книгата си Хомеопатия – практически наръчник, че по английската телевизия преди години е излъчен документален филм, който показал следния експеримент. Стадо крави заболяло от мастит и на половината от тях било дадено хомеопатично лекарство. 95% се оправили, докато останалите, лекувани със стандартна медицина, продължили да боледуват.
Хомеопатията има изключително широк спектър на действие при лечението на животни. Както при човека и тук тя лекува всички лечими и показани заболявания и проблеми. Независимо от какъв вид е животното, ако стопаните му се обърнат навреме към хомеопатията, тя може да му помогне. 

Автор: Деян Пенчев, класически хомеопат и изследовател на хомеопатията

Публикувано в сайта за класическа хомеопатия: "Самуел Ханеман".
  
Вижте още:
Хомеопатията 
Философски принципи на хомеопатията
Защо е критикувана хомеопатията
За пациентите на хомеопатията
Хомеопатични случаи