19 април 2019

Хомеопатия при храносмилателни проблемиКоремни болки, колики
Диария
Запек
Лошо храносмилане
Хомеопатични случаи

Хомеопатията е изключително ефективна при всякакви проблеми и смущения в храносмилателната система. Тук са посочени някои от най-често срещаните оплаквания и хомеопатичните лекарства, които в повечето случаи могат да облекчат тези състояния. Освен тези лекарства обаче има още много други, които се избират спрямо индивидуалните симптоми на всеки пациент, затова хомеопатичното лечение трябва да се извършва от квалифициран хомеопат.

Коремни болки, колики

ColocynthisТова е едно от най-използваните лекарства в тези случаи. Болките могат да се появят както след хранене, така и след някаква силна емоция, гняв, възмущение, разочарование, и да се проявят като много силни спазми, които карат болния да се присвие на две, държейки се за корема, или пък да легне по корем, притискайки се силно към леглото (така правят по-често бебетата). Болките могат да са толкова силни, че да предизвикат повръщане или диария. Облекчават се от изпускане на газове.

Magnesium phosphoricum – Ако Colocynthis не помогне и имаме същите симптоми, но забележим, че болният иска нещо топло, което да наложи върху корема си или иска да пие гореща вода, тогава ще помогне това лекарство. Ако болният изпитва силен гняв и силни емоции, ако проблемът е след хранене – Colocynthis, а ако болките се появяват след студено, студени напитки – Mag-p.
 

Диария

Arsenicum albumДиария, често пъти съпроводена с повръщане, особено през нощта. Болният иска често да пие вода на малки глътки. Има слабост, но е неспокоен в леглото. Парещи болки при повръщане и изхождане. Може да го втриса и да вдигне висока температура. Често пъти след развалена храна, студена храна, студени напитки, сладолед, особено през лятото.

Veratrum albumприлича доста на Arsenicum, но при него не е характерна такава диария през нощта, но също трепери от студ и му избива студена пот, особено по челото, което е негов отличителен белег.

Podophyllumголямо лекарство, особено за лятна диария, която е обилна, зловонна, изхожданията излизат на струя или се разпръскват като взрив в тоалетната чиния, след хранене и пиене на вода, и са особено силни рано сутрин около 4 часа, както и следобед. Диарията може да бъде и безболезнена. Такава диария често може да се случи и след вкиснало прясно мляко.


Запек

Nux vomicaБолезнени, постоянни позиви за изхождане, които нямат резултат. Коремът е подут, има газове и оригвания, както и силни крампи, но изхождането е трудно, а ако се случи носи голямо облекчение. При напъване може да има болки в кръста или в ректума. Такова състояние най-често се случва след заседнал и хаотичен начин на живот, след постоянни преяждания, стрес или прекалена употреба на кафе и медикаменти. Също така и при пътуване.

Silicea Трудна дефекация дори на нормални изхождания, които се връщат назад. Характерно е, че няма позиви дълго време, но понякога има и такива. Изхожданията са сухи, твърди, оскъдни и зловонни.  

OpiumЛипса на позиви за изхождане с дни, пълен застой на червата. Изхожданията се връщат обратно и са сухи, твърди, като черни топчета. Силно парене и болезненост в ректума при изхождане. Възможно е да има редуване на силна диария с тежък запек. Състояние за Opium може да се получи след операция или при пътуване.  


Лошо храносмилане

Carbo vegetabilisБавно храносмилане с подуване на корема, газове, оригвания, киселини и нерядко задух и сърцебиене. Подуване, пълнота, тежест, парене и болки след хранене с оригване, което го подобряват. Влошават го мазните, кисели и калорични храни, баници, сладкиши и др. Може да му стане студено, но не обича затворените помещения и ще иска чист въздух или да си вее срещу лицето.

Nux vomicaХраносмилателни проблеми при преяждане, застоял начин на живот, махмурлук, стрес, гняв, силни емоции и др. Подут, болезнен корем, чувствителен на притискане от колан и дрехи. Газове и оригвания, които подобряват състоянието. Киселини, гадене и повдигане на храна. Често състоянието се съпровожда от запек и главоболие. Пациентът е нервен и припрян, яде бързо и безразборно. Налице е прекаляване с храна и алкохол.

LycopodiumУголемен и подут корем, особено след хранене и в следобедните часове. Дори една хапка да хапне от нещо, чувства че е подут и че няма повече апетит. Възможно е и обратното състояние – колкото повече яде, толкова повече апетит има, което стига до преяждане с големи количества храна. Влошава се силно от бобени и тестени храни. Има подувания от газове на корема на определени места, които трябва да масажира. Усеща тежест в корема, особено вляво. Силно чувствителен на допир от дреха или натиск, затова разкопчава колана и ризата си след хранене.

PulsatillaПодут и тежък корем, все едно има камък в него. Гадене, повдигане и главоболие след ядене на мазна и тлъста храна, краве масло, сметана и др. Може да се влоши след плодове и сладолед. Има суха уста, но без жажда.

ХОМЕОПАТИЧНИ СЛУЧАИ

1. Случай на Самуел Ханеман. В края на декември 1815 г. при него дошъл да се лекува слаб, блед мъж на 42 години, който по цял ден работел зад бюро. От пет дни вече бил зле и симптомите били: първата вечер, без някаква причина се почувствал зле и замаяно, и имал много оригвания. През нощта – кисело повръщане. На следващата нощ постоянни и болезнени оригвания, след това кисели и зловонни. Той чувствал, че храната стои в стомаха и не може да се смели. Главата си чувствал празна, куха и замаяна, а най-малкият шум бил болезнен за него. Мъжът бил миловиден, мек и кротък. Ханеман му дал една капка Pulsatilla 12C. Още на следващия ден той вече бил добре, храносмилането се оправило, а след седмица вече нямал нито едно от досегашните си оплаквания.

2. Случай на Йожен Неш. „Младо момиче, много висока, с черна коса и черни очи, не може да яде месо, а само мляко и хляб. Откакто е зле тя може да приема в стомаха си едва няколко капки мляко, примесени с вода. От няколко години повръща голямо количество зелена, горчива субстанция и не минава и ден без да е повръщала повече или по-малко от тази субстанция. При интервюто аз открих, че тя страдала преди време от някакъв обрив зад ухото, който бил излекуван от мазане с масла. Предписах Sulphur 200, за две нощи, след което да изчака още две нощи и да повтори. Тогава старият обрив изби отново за две седмици и всичките й проблеми изчезнаха.“

3. Случай на Бьонингхаузен. Големият хомеопат и ученик на Ханеман барон фон Бьонингхаузен разказва как е помогнал на една крава в своето имение, която била преяла с детелини и коремът й бил силно подут. Той пратил да й дадат лекарството Colchicum, което веднага й помогнало.

Автор: Деян Пенчев