25 октомври 2019

Уилям Бьорике – значим класически хомеопат

Световноизвестен хомеопат с 50-годишна практика, Уилям Бьорике (1849–1929) бил професор по хомеопатия в Ханемановата болница в Сан Франциско, собственик на няколко хомеопатични аптеки, издател и автор на хомеопатична литература.

Най-известната му книга, фундаменталното съчинение Джобен наръчник на хомеопатичната Materia Medica, излиза през 1901 г., а в изданието през 1906 г. към него е добавен реперториум от брат му, Оскар Бьорике. Това е един от най-известните хомеопатични трудове, който е задължителен за всеки истински класически хомеопат.

Друго негово известно съчинение е Дванадесетте тъканни лекарства на д-р Шуслер от 1888 г., в което подробно са описани шуслеровите соли и техните симптоми.

Бьорике има голяма заслуга за хомеопатията и с това, че превежда на английски и издава през 1922 г. шестото издание на основното хомеопатично съчинение на Самуел Ханеман Органон на медицината. Той разбрал, че безценният ръкопис на това шесто издание се намира в имението на Бьонингхаузен и го купил за 10 000 долара, след което го превел и издал. Най-популярният български превод на Органона е тъкмо от този английски превод на Бьорике.

Бьорике пет сина и две дъщери, някои от които също стават хомеопати. Той е един от основателите на научното Астрономическо общество на Пасифика в САЩ през 1889 г., организация, която съществува и днес.

Любопитен факт е, че два месеца след смъртта на Бьорике на 1 април 1929 г., неговата къща изгаря в голям пожар, но единствените неща, които оцеляват са камината и неговите хомеопатични книги.

Източници: 1, 2 и др.

Автор: Деян Пенчев

По повод 170 години от рождението на Уилям Бьорике.