14 септември 2018

Кръговете от пациенти (Джеймс Тейлър Кент)

„Някои пациенти ще ви напуснат, но ако познавате изкуството на лекуването, ваши пациенти ще бъдат всички, за които може да се погрижите, измежду най-верните и интелигентните жители на вашите градове и села.“

„Да си представим, че аз съм център, около който моите пациенти се движат на кръгове. Най-вътрешният кръг са тези, който са най-близо до мен. Те са най-интелигентните, най-уважаващите, най-разбиращите нашите велики хомеопатични истини и най-любимите от всички, с които трябва да работя. Аз съм техен доверен приятел, те ме обичат и аз ги обичам. Ние се радваме един на друг.

Извън този кръг има друг, все още не чак толкова отдалечен, който е по-малко разбиращ, и на когото мога да помогна по-малко, отколкото на първия. Още по-далеч стоят останалите кръгове, до най-външния, който е този на пълното незнание на хомеопатията, за когото мога да направя най-малко от всички останали, но дори и така, мога да направя по-добри неща за него, отколкото старата школа.

Никога сред тези външни кръгове няма да можем да направим нашите най-блестящи излекувания, никога няма да можем да си свършим работата като майстори. Само в най-вътрешния кръг, който е най-близо до нашата собствена интелигентност, ще може да направим тези велики неща.

Но аз ви казвам, господа, че с практикуването на хомеопатията, към което се стремим, ние имаме силата да изменяме положително цялата морална природа на човека, да успокояваме и контролираме страстите, да предотвратяваме развитието на злото в младите и да възстановяваме болната природа на здравето.“

Джеймс Тейлър Кент, Lesser Writings (Syphilis as a Miasm, Taking of the Case in Discussion of a Paper)

Превод: Деян Пенчев

Вижте още