08 юли 2018

Хомеопатия за травми. Хомеопатия за спорт и фитнес


Мускулна треска
Рани и наранявания
Травми на рамото
Травми на лактите
Травми на китките
Травми на пръстите
Травми на коляното
Травми на глезените
Травми на гръбначния стълб
Травми на гръдния кош и гърдите
Травми на сухожилията
Счупвания (фрактури)
Потенции

Хомеопатията е изключително ефективна при спортни травми, контузии, наранявания, както и в ситуации, когато трябва да се действа бързо и навреме. Тя е много добро средство при остри случаи, успокоява болката, спира кръвотечението, възпрепятства инфектирането, овладява възпалението и подобрява работата на целия организъм. Така например при едно прищипване на пръстите, ако веднага вземем Hypericum, той редуцира веднага болката и в скоро време пулсирането и зачервяването се успокояват, а нокътят няма да посинее.

Хомеопатията намира приложение също и при стари травми и хронични проблеми, като възстановява нарушенията и възвръща здравето дори там, където други лечения не са успели.

Редица големи спортисти и спортни клубове използват хомеопатията за лечение и възстановяване, в това число например националните футболни отбори на Германия и Франция. Лекарят на френския отбор, Жан-Марсел Фере, успешно помага на футболистите от 1993 до 2004 г., период, в който Франция става световен футболен шампион (1998 г.). Той казва: „Хомеопатията, наравно с остеопатията, акупунктурата и всички рехабилитационни техники, ни позволява по-рядко да прибягваме към алопатичните медикаменти, които невинаги са лишени от странични ефекти, смущаващи много повече спортистите, отколкото хората със заседнал начин на живот“ („Спортна медицина“, С., 2004, с. 9). Някои от големите имена, ползващи хомеопатия са: футболистът Дейвид Бекъм, лекоатлетът Юсейн Болт, скиорът Херман Майер, тенисистите Борис Бекер, Мартина Навратилова и др. (1, 2, 3.).

В настоящата статия ще разгледаме основните травми и как можем да си помогнем с хомеопатия.

Мускулна треска
При обикновена мускулна треска след тренировка или туризъм, когато мускулите са напрегнати и болезнени, а заспиването трудно, лекарството, което ще помогне, е Arnica. Може да се вземе и превантивно преди състезание, изкачване на планина или тежка тренировка.

Рани и наранявания
При външна рана първото лекарство, което трябва да се вземе е Arnica. Тя намалява и спира кървенето, успокоява мястото, облекчава болката, предотвратява възпалението, инфекцията и кръвонасядането. Ако раната е открита, има разкъсвания, болки и кръвотечение, трябва да се дава Calendula. Тя стимулира зарастването на тъканите, предпазва от нагнояване и допълнителни усложнения. Препоръчително е да се дава и външно, под формата на мокри компреси. При прободни рани със засягане на нервите, най-полезно е взимането на Hypericum.

Травми на рамото
Травма, контузия или възпаление на рамото с трудна подвижност, болезненост и схващане често пъти се повлияват от Rhus toxicodendron, особено когато присъства чувството, че рамото е изкълчено или разместено. Ако болките в рамото са най-силни при повдигане и движение на ръката, при обръщане в леглото и лежане на болната страна през нощта, и особено ако засягат предимно дясната ръка, тогава ще е необходима Sanguinaria. Ако болките станат хронични може да се помисли за Rhododendron, Phytolacca, Ferrum metallicum, Ferrum muriaticum, Sulphur и др.

Травми на лактите, тенис лакът
Голямото лекарство тук е Rhus toxicodendron, при претоварване на лакътя, съпроводено с болезненост при движение. Ако болките са основно в сгъвката на лакътя, където сухожилията са сковани и схванати, особено когато се изпъва ръката, тогава трябва да се даде Causticum. Ще потрябва обаче Bryonia, ако болките са толкова силни, че всяко помръдване причинява нетърпими страдания, а лакътят е толкова скован и парализиран, че трябва да стои неподвижен. Ако проблемът продължава, ако болките се влошават от движение и отиват към китката, и ако се подобряват от студени апликации, трябва да е опита лекарството Guajacum. При хронична болезненост, схванатост, натъртеност и вътрешно напрежение, е полезна Ruta.

Травми на китките
След претоварване на китките с продължителна болезненост, схванатост и слабост на ръката, Causticum е точното лекарство. Ако има възпаление, подуване и болка, когато се хване нещо, ако болката остава след навяхване или изкълчване, ако има дърпащи или разкъсващи болки, които се подобряват при продължително движение на китката, трябва да се даде Rhus toxicodendron. Ако китката е ударена в нещо твърдо, ако е натъртена, осакатена, ако има усещане за разраненост и скованост, ще е нужна Ruta. Ако тя не помогне – Arnica, която може да се даде и в началото на проблема. При продължителни или хронични проблеми не трябва да се забравят Bryonia, Strontium carbonicum, Calcarea carbonia, Guajacum, Actea spicata, Ammonium carbonicum и др.

Травми на пръстите
Прищипани, премазани, порязани, прободени, ободени пръсти, както на ръцете, така и на краката, се лекуват с Hypericum, особено ако са засегнати върховете и ако болките са много силни. Предпазва от развитие на тетанус, както и Ledum palustre, който може да се даде, ако Hypericum не помогне.

Травми на коляното
При болки в коляното, които се появяват след дълго бягане или натоварване с тежести, ще помогне Causticum, особено ако има контрактура и пукане. Ако коляното е подуто и зачервено и болките се влошават през нощта, от студено и влажно време, тогава може да се вземе Rhus toxicodendron. Ако при същите симптоми обаче има силни болки при всяко помръдване на крака, тогава трябва да бъде предпочетена Bryonia. Ако в коляното има скованост и схванатост, които затрудняват движението и ходенето, тогава полезна ще се окаже Ruta.

Травми на глезените
При навяхване, изкълчване или разтягане на глезена първо се дава Arnica. Ако глезенът е подут, топъл и зачервен, а болките се влошават от движение, дори от леко помръдване, трябва да се даде Bryonia. Ако имаме същите симптоми, но с изразен оток и синкав цвят, а глезенът се подобрява от студена вода и студени компреси, тук ще помогне Ledum palustre. В някои случаи болките се облекчават от продължителни движения на глезена – което сочи за Rhus toxicodendron. Ако нищо не помага и проблемът стане хроничен, трябва да се опитат Strontium carbonicum и Ruta.

Травми на гръбначния стълб
При всяка една травма на гърба и гръбначния стълб, независимо от нейния характер, трябва да се даде Hypericum. Той ще помогне при: травма след удар, падане, счупване, изкълчване, сътресение или разтърсване на гръбнака; прободни и огнестрелни рани, които засягат нервите; конвулсии и потрепвания след нараняване на гръбначния стълб; травма след падане върху опашната кост, с болки като разранено и др. При него болките често пъти са стрелкащи и вървят нагоре по нервите. Ако след травма на гърба има силно натъртване, болезненост при докосване, лягане и усещане сякаш леглото е твърдо, лекарството, което ще помогне е Arnica. Тя също трябва да бъде давана при нараняване на гръбнака. Ако имаме сецване в кръста, с болки при всяко помръдване и трудно ставане от седнало положение, трябва първо да се даде Rhus toxicodendron. Ако той не помогне – Calcarea fluorica, особено ако проблемът е станал хроничен. Pulsatilla ще помогне, когато болките се влошават при първото раздвижване, но се подобряват от продължително ходене, подобно на Rhus-t., но особеното при нея е, че подобрението настъпва от бавно, леко ходене. Ако болките са като от разранено, подобряват се в легнало положение и имаме обща скованост и схванатост на кръста, тогава може да се даде Ruta. За други лекарства, както и за ишиас, виж книгата „Хомеопатия при болки в гърба иишиас“ на Деян Пенчев.

Травми на гръдния кош и гърдите
При всяка травма или нараняване на гръдния кош и гърдите, когато е имало сътресение или удар, трябва да се даде първо Arnica, а след това Bellis perennis. Често пъти тези две лекарства ще се справят с проблемите. Bellis perennis е особено полезно лекарство, когато има увреждане на вътрешен орган и на гърдите след падане, разтърсване и сътресение на тялото. Ако са засегнати основно гърдите и има втвърдяване – Conium. Ако при травмата са засегнати ребрените нерви, особено в лявата част, тогава може да се даде Ranunculus bulbosus.  

Травми на сухожилията
При увреждания на сухожилията, когато са болезнени, сковани, схванати или скъсени, така че трудно се изпъва ръката или кракът, ще помогне Causticum. Скъсване и възпаление на сухожилие се повлиява много добре от Rhus toxicodendron. Болката е при залавните места и се получава при силно разтежение или спортуване под дъжда, или във вода. Има усещане за скъсено, напрегнато и схванато, трудно и болезнено се раздвижва крайникът, но след продължително движение настъпва известно подобрение. Ако такова не настъпи и болката е много силна при всяко помръдване и тръсване на крайника, лекарството е Bryonia. Ако преобладава схващане на сухожилията и силна болка с възпаление, тогава трябва да се даде Ruta. Ако имаме хронично възпаление и болка на залавните места, и нищо не помага, ще помогне Phytolacca. Ако болките се увеличават осезаемо при студено, дъждовно време, и ако Rhus toxicodendron не помогне, да се даде Rhododendron. При травми и продължителни проблеми със сухожилията, които не се повлияват от горните лекарства, може да се даде Anacardium.

Счупвания (фрактури)
Първо се дава Arnica, за да повлияе на болката, възпалението и против образуване на хематом. След наместване на счупените кости се дават за продължително време Calcarea phosphorica и Symphytum. При специфични счупвания трябва специалист хомеопат да избере точното лекарство. Други полезни лекарства са Calcarea carbonica, Ruta, Hypericum, Bryonia, Calendula, Carbolicum acidum и др.

Потенции
Стандартната потенция е 30СН, няколко пъти на ден, но когато симптомите са ясни и точни можем да се даде и по-висока – 200CH, 1М и нагоре, особено когато има внезапен инцидент със силни болки.

Всички посочени лекарства и симптоми са за остри състояния, докато за хроничните трябва индивидуално разглеждане на случая. При всички случаи се консултирайте с квалифициран хомеопат.

Лекарства, споменати в статията: Actea spicata, Ammonium carbonicum, Anacardium, Arnica, Bellis perennis, Bryonia, Calcarea carbonica, Calcarea fluorica, Calcarea phosphorica, Calendula, Carbolicum acidum, Causticum, Conium, Ferrum metallicum, Ferrum muriaticum, Guajacum, Hypericum, Ledum palustre, Phytolacca, Pulsatilla, Ranunculus bulbosus, Rhododendron, Rhus toxicodendron, Ruta, Sanguinaria, Strontium carbonicum, Sulphur, Symphytum.

Автор: Деян Пенчев

Още:
Хомеопатия при болки в кръста и ишиас (книга)
Хомеопатията 
Защо е критикувана хомеопатията
За пациентите на хомеопатията