16 декември 2020

Бетовен и хомеопатията

Лудвиг ван Бетовен (1770–1827) е лекуван с хомеопатия от 1820 до 1826 г. от своя личен лекар д-р Антон Браунхофер (1780–1846), професор по биология от Виенския университет.

През април 1825 г. Бетовен страда от възпаление на червата и на 18 април пише на д-р Браунхофер: „Не се чувствам добре и се надявам, че няма да откажете да ми се притечете на помощ, защото имам силни болки“. Хомеопатът силно се притеснил от състоянието на Бетовен и му препоръчал стриктна диета: „Никакво вино, никакво кафе, никакви подправки. Обзалагам се, че ако поемете дори една глътка алкохол, ще легнете слаб и изтощен след няколко часа. [...] Аз ще уредя нещата с готвенето. Тогава ще ви гарантирам пълно възстановяване, което означава много за мен, разбираемо, като ваш почитател и приятел. Болестта не изчезва за един ден. Няма да ви безпокоя много дълго с лекарствата, но вие трябва да се придържате към диетата, няма да гладувате с нея“. Също така му препоръчал да отиде на почивка в Баден на чист въздух и натурално мляко, което Бетовен изпълнил от май до октомври същата година. През май обаче започнал да плюе кръв, но след това малко се подобрил. 
 
По това време Бетовен работел върху трета част, Molto adagio, на струнен квартет No. 15, op. 132, която озаглавил Благодарствен химн към Бога от един болник, по време на изцелението му. Чувство за нова сила и пробудени чувства
 
През август 1825 Бетовен пише на своя биограф Антон Шиндлер: „Моят лекар ме спаси, защото дълго време не можех да пиша музика, но сега вече мога да пиша ноти, което ми помага да се спасявам от моите проблеми“. В знак на благодарност Бетовен посвещава два канона на д-р Браунхофер: WoO 189 и WoO 190.

Д-р Браунхофер лекува и големия тогавашен цигулар Игнац Шупанциг (1776–1830), близък приятел на Бетовен, който му писал, че лекарят бил много сръчен. 
 
Техен общ приятел, граф Николаус Змескал (1776–1830) бил излекуван от подагра с хомеопатия и също я препоръчал горещо на Бетовен. 
 
Хомеопатията била препоръчана на Бетовен и от композитора и издател Тобиас Хаслингер (1787–1842), издател на Бетовен, Моцарт, Шопен, Лист, Шуман и др. 
 
Препоръчана му е и от неговия близък приятел, големия пианист и преподавател Фридрих Вик (1785–1873), баща на Клара Шуман и учител на Робърт Шуман и Ханс фон Бюлов, който бил пациент и приятел на Самуел Ханеман (1755–1843), създателя на хомеопатията.

Бетовен обаче продължил да пие, затова и през декември 1825 г. се разболял отново, но тогава д-р Браунхофер не могъл да отиде при него, затова го лекувал конвенционален лекар, д-р Ваврух. Браунхофер започнал да го лекува отново през февруари 1826 г., когато той страдал вече от дизентерия и подагра, забранил му строго да пие кафе и му предписал China officinalis. По-късно Бетовен казал, че е много благодарен за ползите, които му донесло лечението на хомеопата.

През живота си Бетовен бил лекуван от много конвенционални лекари, които наричал медицински магарета.

Източници:

Ludwig van Beethoven
Anton Georg Braunhofer
19th Century Musical Geniuses Who Loved Homeopathy

Мейнард Соломон, Бетховен. Изд. „Музика“, С., 1987, с. 260 и сл. 

Автор: Деян Пенчев

Вижте още:
Гьоте и хомеопатията