24 февруари 2017

Резултати с необичайни лекарства (Елизабет Райт Хъбард)

Доклад пред International Hahnemannian Association, Bureau of Clinical Medicine, 19 юни 1937.


Случай I. 
Безсъние. Възрастна жена с нервно изтощение, неспособна да заспи до 7 ч. сутринта, седмица след седмица. Неспокойна, чувствителна към шум, умствено превъзбудена, жизнена и игрива през нощта със спорадични потрепвания от време на време, опитала всички видове успокоителни без резултат. Аз сравних Scutellaria, Valeriana и Cypripedium и дадох последното в потенция 1М, една доза, и SL всяка нощ. Пациентката спала десет часа през първата нощ, а общо за шест седмици будувала само няколко пъти до 2 ч. сутринта, след което безсънието се завърнало изцяло. Повторих Cypripedium 1M, една доза. Оттогава спи напълно добре.

Случай II.
Главоболие. Жестоки главоболия, пациентът има чувството, че ще полудее, бъбрив, усеща сякаш слепоочията са в менгеме, и сякаш черепът му ту се отваря, ту се затваря, или сякаш вълните в главата се изменят до проникваща болка при движение. Темето му изтръпва. Carboneum sulphuratum 2C, една доза, с почти мигновено облекчение. Хроничното лекарство на пациента беше Sulphur. След това той се върна с подобно главоболие, което отново отстъпи на Carbo. sulph. и оттогава не се е завръщало.

Случай III.
Сърдечен проблем. Крехка, деликатна, изискана дама на 60 г. със слабо сърце. Електрокардиограмата показва бедрен блок. Угрижена, сънлива, усеща сякаш сърцето ще спре да бие, придружено от прималяване, подобрява се на студено и от лежане. Болезнено чувство в корема със сърдечна болка. Convallaria 10M, една доза. Облекчение на симптомите и постепенно увеличаване на силата. Това предписание беше почти по интуиция, преди това бяха дадени Crataegus и China sulph., без никакво забележимо подобрение. Тя приличаше на лилия от долината (Convallaria).

Случай IV.
Лицева невралгия. Остро подуване и зачервяване на едната страна на лицето, с подута жлеза под брадичката, болка и стягане в тила и врата, влошава се като изпъне главата назад, свръхчувствителност на костите на носа при докосване, сухота в устата и гърлото, без потене. Cinnabaris 1M, една доза. Лицето се нормализира след няколко часа и всички симптоми се облекчиха, а са били жестоки няколко дни, през нощта.

Случай V.
Варикозна рана. Набита германка с варикозна рана върху долния десен пищял, повърхностна, черна, противна на вид. Нейното единствено оплакване е: „пари ужасно много“. Anthracinum 50M, една доза. Паренето се облекчава за час, а раната заздравява за няколко дни и повече не се върна, въпреки че тя я имала от месеци и че от нея имало лек кръвоизлив. Нейният хроничен случай сочи към Graphites, който й дадох, и тя смъкна десет килограма и вървеше с километри, и си стоеше по цял ден на работа без релапс.

Случай VI.
Остър синузит. Млада жена с история на пневмония и плеврит идва за остра хрема със запушване на носа, постоянно издухване на носа, но без секрет, болка в корена на носа с усещане за запълване, суха, тормозеща кашлица през нощта, чувство за реене във въздуха. Sticta pulm. 10M, една доза. Пациентката съобщи на следващата сутрин, че е спала добре за пръв път от една седмица насам и че носът е почти напълно чист.

Случай VII.
Тумор на гърдата. Жена на средна възраст с тумор с големината на бадем на дясната гърда, близо до зърното, пробождащи болки навътре, втрисане след изхождане, парещи везикули от дясната страна на езика. Phellandrium aquaticum 10M, една доза. Симптомите бързо се избистрят и бучката изчезна за три седмици. Няма релапс от две години насам.

Случай VIII.
Сърдечен проблем. Мъж на средна възраст. хипохондричен, сърцебиене, когато си ляга, задушаване при събуждане, сърдечни проблеми всеки път, когато помисли за тях, крайна слабост, трябва да полегне, чувство сякаш сърцето е парализирано, парещо усещане в долната част на гърлото. Oxalic acid 10M, една доза. Облекчение на сърдечните симптоми и крайното изтощение, по-весел изглед.

Обхватът на лекарствата, които хомеопатът използва, е понякога изключително ограничен, но специално в остро предписание реперторизацията на три или четири симптома с повече или по-малко особен или ключов характер ще ви доведе до относително необичайно лекарство, с което ще разрешите случая. Проучете вашите предписания за последната една година, или за някой месец, и вижте какъв диапазон имат и какви лекарства са най-често предписвани. Безспорно не само genus epidemicus, но и атмосферните влияния имат роля в избора на показаните лекарства. Често пъти съм забелязвала, че едно определено лекарство, или група от лекарства, ще бъдат изписвани в един и същ ден. Постоянното изучаване на по-малко познатите лекарства ще разшири обсега на нашата полезност.

Сп. Homeopathic Recorder, октомври, 1937.

Елизабет Райт Хъбард (18961967) е голям американски хомеопат. Тя е била президент на Американския институт по хомеопатия и президент на Антропософското общество в САЩ. Сред нейните пациенти била актрисата Марлене Дитрих.

Източник: Results with unusual remedies.

Превод: Деян Пенчев