01 март 2018

Книги от Деян Пенчев

„Хомеопатия при болки в гърба и ишиас“ (2017)
„Хомеопатия – философия и практика“ (2016)


„Хомеопатия при болки в гърба и ишиас“ 

от Деян Пенчев (2017, второ издание)


Книгата „ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА И ИШИАС“ (2017, второ издание) е посветена на хомеопатичното лечение при болки в гърба и ишиас.  

Подобно съчинение излиза за пръв път на български език. 

Описани са подробно 87 хомеопатични лекарства с техните ключови симптоми и основни характеристики за различни проблеми, свързани с врата, кръста, гръбначния стълб и др.

Книгата включва:
  • Реперториум за болките в гърба и ишиас, специално създаден от автора;
  • Удебелен шрифт на най-важните и ключови симптоми;
  • Диференциална диагноза между основните лекарства;
  • 30 хомеопатични случая от автора и други хомеопати;
  • Съвети за избор на лекарство и потенция;
  • Литература за болките в гърба и ишиас; и др.

Разгледани са важни лекарства като Arnica, Bambusa, Bryonia, Cimicifuga, Colocynthis, Hypericum, Kalium carbonicum, Kalium iodatum, Magnesium phosphoricum, Nux vomica, Phosphorus, Ranunculus, Rhus toxicodendron, Ruta, Silicea, Sulphur, Zincum и др.

Описани и преведени са 30 хомеопатични случая – 6 на автора и 24 на други класически хомеопати, от които 12 за проблеми в гърба и кръста и 18 за ишиас.

Подобно съчинение излиза за пръв на български език, има образователна и научна цел, и е предназначено за хомеопати, пациенти и за всички, които се интересуват от здравословно лечение. Самолечението не се препоръчва без консултация с квалифициран хомеопат.

* * *

 

„Хомеопатия – философия и практика“ 

от Деян Пенчев (2016)


Книгата ХОМЕОПАТИЯ – ФИЛОСОФИЯ И ПРАКТИКА представлява сборник от 8 статии, писани в периода 2013–2016 г. Издава се от Издателско ателие Аб, С., 2016. 

За пръв път на български се публикуват научни изследвания за философските принципи на хомеопатията, за връзката на хомеопатията с философията, за хомеопатичното конституционално лечение, за големия хомеопат Джеймс Тейлър Кент и още няколко текста, свързани с практиката на хомеопатията.

Всички статии са обогатени с коментари, анализи и цитати от автора. Сборникът е наръчник за всеки, който иска да се запознае отблизо с философските принципи и закони на хомеопатията, систематизирани и онагледени с факти и точни пасажи. Интерес представлява статията за един от основоположниците на класическата хомеопатия Джеймс Тейлър Кент, в която се разглеждат подробно неговите съчинения и цялостно дело за хомеопатията. В сборника е включена и статия за конституционалното хомеопатично лечение, в която се дискутира въпросът има човек само една хомеопатична конституция през целия живот.

Като приложение в сборника е добавен и един доклад за избора на лечение, четен на международна конференция за етика и медицина, организирана от Медицински университет – София, Български лекарски съюз и Българска академия на науките през 2013 г.

Съдържание:

Философски принципи на хомеопатията
Хомеопатия и философия
Хомеопатичната конституция
Джеймс Тейлър Кент – живот и дело на великия хомеопат
Хомеопатично лечение на животни
Хомеопатични лекарства от зеленчуци
Хомеопатична помощ при преяждане с яйца
Достойнството на човека и изборът на лечение

За контакти: deyan_penchev@abv.bg или съобщение през блога.