16 септември 2017

Хомеопатията


Хомеопатията е лечебна система, създадена от немския лекар д-р Самуел Ханеман (17551843), на базата на открития от него нов принцип на лечение и нов метод за приготвяне на лекарствата. През 1790 г., докато превежда на немски език Materia Medica на Уилям Кулен (17101790), в том II, с. 108, той пише в бележка под линия, че е експериментирал с взимането на хининова кора, докато е здрав и е получил същите симптоми като при малария. Това го навежда на мисълта, че едно и също природно средство може да лекува тези симптоми, които самото то причинява, но приложено под друга форма
 
След като остава разочарован от нивото на официалната медицинска наука, която не успява да лекува децата му, и покрусен от нехуманните практики на своите колеги, той осъзнава необходимостта лекарското изкуство да има фундаментални философски основи, които да бъдат поставени в центъра на лечението и така достига до формулирането на закона за подобието: Подобното лекува подобното (Similia Similibus Curentur). За пръв път той пише за него повече в трактата си Есе върху един нов принцип за установяване лечебните сили на лекарствата от 1796 г.
Самуел Ханеман
Ханеман пише: Агония беше за мен да действам в постоянна тъмнина, когато трябваше да лекувам болните, и да предписвам съгласно тази или онази хипотеза за болестите субстанции, попаднали в Materia Medica произволно... Скоро след като се ожених, се отказах от медицинската практика, защото не можех повече да рискувам да навредя някому. Отдадох се изцяло на химията и на литературните занимания. Но станах баща и за зла участ сериозни болести застрашаваха живота на моите любими деца... Скрупулите ми се удвоиха, когато видях, че не съм в състояние да им помогна (1).

Ханеман открива нов метод за изработка на лекарствата. Чрез него се извлича лечебната сила на растенията, минералите и животните, която се съхранява под формата на хомеопатични лекарства, които не съдържат никаква токсичност, нямат странични ефекти и не водят до пристрастяване.

Хомеопатичните лекарства стимулират вътрешната жизнена сила на човека, която активизира човешкия организъм към излекуване, като с това коренно се различават от медикаментите на стандартната медицина.

От изключително малките [хомеопатични] дози, така нищожни, че ако се пресметне, в тях остава толкова малко материално вещество, колкото не може да бъде помислено и от най-добрите математически умове, се освобождава много повече лечебна енергия, отколкото от големите дози от същото лекарствено средство във вид на вещество. [...]

Съдържащата се в лекарственото вещество разкрепостена, освободена целебна сила, посредством нервните влакна въздейства динамично върху целия организъм. И това въздействие е толкова по-силно, колкото по-освободена и нематериална е станала енергията в процеса на динамизация (без обаче при въздействието да се предава на организма нещо материално, колкото и силно разредено да е лекарството) (2).

Класическите хомеопати провеждат специално интервю с пациента, в което питат за неговите индивидуални симптоми и оплаквания, и се интересуват от личните му особености като човек, за да намерят едно единствено лекарство, което ще го излекува.

Хомеопатията лекува успешно животни и дори растения. Домашните любимци, животните на двора, както и растенията в градината, също се нуждаят от нашите грижи и лечебна помощ, като хомеопатията е доказала своята полезност и тук.

Хомеопатията е предпочитана от милиони хора по света заради своята бърза реакция в острите случаи и заради липсата на токсичност в лекарствата, които използва.

Стотици известни личности, като Махатма Ганди, Лудвиг ван Бетовен, Рихард Вагнер, Николо Паганини, Фредерик Шопен, Йохан Волфганг фон Гьоте, Рабиндранат Тагор, Ейбрахам Линкълн, Чарлз Дарвин, Джордж Бърнард Шоу, Чарлз Дикенс, Винсент ван Гог, Огюст Реноар, Антони Гауди, Пол Маккартни, и много други актьори, писатели, хора на изкуството, спортисти, президенти, дори папи, говорят уважително за хомеопатията и са се лекували с нея (3). Кралското семейство на Великобритания използва хомеопатията още от 1835 г. Сър Уилям Ослър (1849–1919), наричан баща на модерната медицина, е бил голям привърженик на хомеопатията, писал е много за нея и е казал: „Никой човек не е направил повече добро на медицинската професия колкото Самуел Ханеман“ (4).

Бележки
1. Из Писмо до един високопоставен лекар за голямата необходимост от възраждане на медицината, Allgem. Anzeiger. D. No. 343, 1808 (Lesser Writings). Цитирано по Георгос Витулкас, Науката хомеопатия, изд. Анхира, с. 123. 
2. Самуел Ханеман, Органон на лечебното изкуство, бел. към § 11, изд. Изток-Запад, С., 2010, стр. 83, 84. 
3. Източник: Famous people who use homeopathy и Famous people love homeopathy.
4. Източник: Sir William Osler and homeopathy.

Автор: Деян Пенчев

Може да прочетете още:
Философски принципи на хомеопатията
Защо е критикувана хомеопатията
За пациентите на хомеопатията
Хомеопатични случаи
Хомеопатия за животни