18 септември 2017

Staphylococcinum

Staphylococcinum (Subrata K. Banerjea)

Staphylococcinum
Staphycoc. [Стафилококцинум]

Subrata K. Banerjea, Materia Medica of a Few Rare Remeidies

Клинична терапия
Абсцес
Акне
Аортит
Валвулит
Дакриоцистит
Едема
Ектима
Ендокардит
Импетиго контагиоза
Карбункул
Конюнктивит
Лимфаденит
Мастит
Мастоидит
Остеомиелит
Паротидит
Пемфигус
Пиелонефрит
Пиемия
Септицемия
Флебит
Фурункул
Целулит

Начало
I. Staphylococcinum е както за остри, така и за хронични проблеми. Началото в повечето случаи е скрито и коварно.

II. Действа най-добре, когато оплакванията се появяват по време на дъждовния сезон и продължат до късната есен.

Клинични показания
I. Минала история на стафилококова инфекция с образуване на гной (Никога не е бил добре след такава).

II. Постоянно появяване на абсцеси, циреи, пъпки, и т.н. от стафилококов произход или с други думи, когато Staphylococcal albus, aureus или pyogenes могат да бъдат намерени в тези лезии.

III. Повтарящи се стафилококови лезии за дълъг период от време и когато стафилококовите лезии се разпространяват по тялото, например повтарящо се или разпространяващо се акне, повтарящ се мастит, повтарящ се карбункул, повтарящ се конюнктивит и т.н.

IV. Акне, абсцес, циреи, фистули, и т.н., които се характеризират с инфекция със Staphylococcal albus или aureus – следователно, когато пациентът страда или от повтаряща се стафилококова инфекция или никога не се е чувствал добре след такава  стафилококова инфекция, т.е. има лоши последствия след такава инфекция. Staphylococcinum в хомеопатична потенция ще се погрижи за тези състояния.

V. Staphylococcinum също така е показан при дизентерия. Остри и хронични случаи на бацилна дизентерия с кръв и гной. В хронични случаи на дизентерия с кръв и гнойни секрети, които не реагират на показаните лекарства или са прекалено повтарящи и продължителни, Staphylococcinum 200 спасява такива случаи. Доза от антипсорично лекарство може да бъде дадена, за да завърши случая.

VI. При различни стафилококови инфекции.

VII. Може да бъде интересно да знаете, че при приготвянето или добиването на това лекарство, авторът, д-р Е. А. Аншуц бил принуден да излиза от стаята няколко пъти, поради настойчиво, макар и неопределено, физическо неразположение. Мирисът, ароматът или изпаренията били толкова благоуханни, колкото атмосферата на дисекционната зала с нейните гнилости материи, но тук имало много по-голяма сила на разпространение, водещо не до гадене, а до повръщане, и химически погледнато това навярно е поради някоя от мастните киселини. Така, че стафилококовите инфекции (акне, циреи, абсцеси и т.н.) са свързани с физическо неразположение – доктрината на сигнатурите!

VIII. Staphylococcinum работи най-добре, когато се забелязва слабост на защитния механизъм или слабост поради други причини, освен бактериалните агенти, като преработване, тревога, липса на здравословна храна, влажност и др.

Клинични съвети за разпознаване
Стафилококова инфекция: Повтаряща се или никога не е бил добре след такава.
Анти-дизентерик (особено, когато има много гной и слуз).
Хронична фистула: Свързва се със слабост.

Staphylococcinum: триада от
Silicea (хронични кожни инфекции с образуване на гной).
Mercurius solubilis (остри и хронични случаи на дизентерия с гноен секрет).
Tuberculinum (хронични или повтарящи се инфекции).

Клинични съвети
I. Наскоро имах излекуван случай на анална фистула, със сметаново бял гноен секрет, стоящ от години, който не можел да се излекува с нищо (дори алопатични палиативи), въпреки че кръвната захар била нормална, и накрая прибегнах до Staphylococcinum 200С с чудотворен резултат, просто имайки предвид, че продължителната стафилококова инфекция присъства във фистулата!

II. Потенции за избор: 200С, 1М, 10М.

III. Миазми: Псора (2), Сикоза (1), Сифилис (3), Туберкулинов (2).

Превод: Деян Пенчев