30 септември 2013

Учителя Петър Дънов и хомеопатичните принципи

Самуел Ханеман, в своя Органон", коментира антипатичния метод, по който работи официалната медицина, като казва, че: Всички назначени на болните обичайни палиативни средства водят впоследствие до увеличаване на страданията, заради които се назначават" (§ 60, бел.). Така например, по този метод: Тежко обгорените части биват моментно облекчени от апликацията на студена вода, но след това парещите болки се увеличават до невероятна степен, а възпалението се усилва и разпространява още повече", както и продължителният недостиг на жизнена топлина и разтрисането безусловно се отстраняват от гореща баня, но след това пациентът става още по-студен, слаб и зиморничав" (§ 59).

При Учителя Петър Дънов на едно място намираме следния пасаж:

Разправяше ми една млада майка своята опитност с нейното 10-годишно детенце. Един ден то заболява, и при това много сериозно. От силна простуда то изгубва съзнание и температурата му се увеличава до 40 градуса. Майката извиква лекар. Дохожда лекарят и като вижда детето в такова състояние, препоръчва да му се направи студен компрес. Майката започва да приготовлява компреса, но в това време детето се съвзема и едва изговаря: „Не искам студен компрес, искам топъл, с топла вода“ – изказва тия думи и отново се унася, повторно изгубва съзнание. Какво означава това нещо? То значи, че разумното, или Божественото, в това дете казва за болестта: ТОПЛО С ТОПЛО СЕ ЛЕКУВА" („Разумният живот”, 21.10.1923).

Това е важно указание по отношение на една философия на лекуването, която знае как се съчетават елементите.

* Използвани са: Органон на лечебното изкуство", изд. Изток-Запад", С. 2010 и Разумният живот", МОК, 3 година, изд. Бяло Братство", С. 2009.