30 април 2016

Хомеопатия при преяждане с яйца

Яденето на яйца може да причини здравословни проблеми, свързани със стомаха, корема и червата. Хомеопатията може да помогне при такива проблеми или при преяждане с яйца. Лекарствата, които се влошават най-силно от яйца в хомеопатията, са Colchicum, Pulsatilla, Sulphur, Ferrum metallicum, Ferrum muriaticum и Chininum arsenicosum.

Ако след ядене на яйца има силно гадене, нарушено храносмилане, подут корем, сякаш всеки момент ще се пръсне, и много газове, лекарството, което може да помогне, е Colchicum. Ако такива симптоми се появяват дори само след помирисването на яйца, или от мириса на готвени яйца, изборът на лекарството се потвърждава. Colchicum се влошава особено силно от мириса на готвена храна, яйца и риба, и е ключово лекарство за тези симптоми.

Ако яйцата предизвикват същото това силно подуване на корема и газове, но съпроводено със суха уста, липса на жажда и влошаване от топла, задушна стая, например кухня, трябва да се предпише Pulsatilla, особено ако изхожданията приличат на накълцани яйца. Този пациент обича да си похапва и редовно преяжда, така че не е трудно да предположим, че ще има проблеми покрай Великден, още повече като знаем, че обича рохко сварени яйца. Освен това Pulsatilla e наречена и Великденско цвете (Пасхално цвете), защото расте по Великден, а цветовете му са ползвани за оцветяване на яйца.

Sulphur е известен с липсата си на апетит към яйцата и ако се наложи да ги яде, може да получи силни оригвания и газове с мирис на яйце, стомашни киселини и дори повръщане, като симптомите му ще са подобни на Pulsatilla, с тази разлика, че той ще бъде много жаден и вероятно ще има позиви за диария рано сутрин. Той също е невъздържан в яденето, смесва храните и полива всичко с алкохол, особено уиски.

Нежелание и дори отвращение към яйца има и Ferrum metallicum. От тях може да повръща, и то дори още по време на яденето или след това. Внезапното повръщане след ядене на яйца е ключов симптом за Ferrum. То може да е съпътствано със силно зачервяване на лицето, обилно изпотяване и силна раздразнителност, особено от шум.

Подобен на Ferrum е неговият събрат Ferrum muriaticum. Той също повръща след яйца, не ги обича, има разстроен стомах и зачервяване. Ако Ferrum не подейства, трябва да се даде Ferr-m. Ако той страда и от ревматична болка в дясното рамо, изборът ще бъде напълно правилен.

Chininum arsenicosum също трудно храносмила яйца, както и риба. Получава силна диария, която се обостря през нощта, силно зиморничав е и се подобрява от топли завивки и напитки. Изпитва голяма слабост, тревожност за здравето, а езикът му е с кафяв налеп, сух и нацепен. Цветът на езика е важен симптом, който трябва да се проверява при хранителните разстройства. Ако Ferrum по-скоро повръща от яйца, то Chinin-ar. има диария от яйца, но е напълно възможно и той да повръща, така че не трябва да се забравя. Главно лекарство при натравяне и алергия от яйца и риба.

Трябва да помним, че от яйца се влошават и повечето от хомеопатичните чревни нозоди.

Кожните алергии от яйца могат да бъдат преодолени и с други лекарства, съобразно индивидуалния конституционален тип на човека и чрез лечение на  специфичната реакция на организма.

След обилно преяждане лекарствата, които могат да помогнат, са Nux vomica, Pulsatilla, Carbo vegetabilis, Lycopodium, Abies canadensis, Abies Nigra, Arsenicum album и др.

Автор: Деян Пенчев