30 април 2016

Хомеопатична помощ при преяждане с яйца


От здравословна гледна точка човек трябва да знае колко яйца може да яде, особено по време на Великден. Ако обаче прекалите с яйцата, хомеопатията може да помогне. Лекарствата, които се влошават най-силно от яйца са Colchicum, Pulsatilla, Sulphur, Ferrum metallicum, Ferrum muriaticum и Chininum arsenicosum.


Ако след ядене на яйца имате силно гадене, нарушено храносмилане, подут корем, така сякаш всеки момент ще се пръсне, и много газове, лекарството е COLCHICUM. Ако това се случи дори само след помирисването на яйца, или от мириса на готвени яйца, изборът на лекарството се потвърждава. Colchicum се влошава особено силно от мириса на готвена храна, яйца и риба, и е ключово лекарство за тези симптоми.

Ако яйцата предизвикват същото това силно подуване на корема и газове, но съпроводено със суха уста, липса на жажда и влошаване от топла, задушна стая, например кухня, трябва да се предпише PULSATILLA, особено ако изхожданията приличат на накълцани яйца. Този пациент обича да си похапва и редовно преяжда, така че не е трудно да предположим, че ще има проблеми покрай големи празници като Великден, още повече като знаем, че обича рохко сварени яйца. Освен това Pulsatilla e наречена и Великденско цвете (Пасхално цвете), защото расте по Великден, а цветовете му са ползвани за оцветяване на яйца.

SULPHUR е известен с липсата си на апетит към яйцата и ако се наложи да ги яде, може да получи силни оригвания и газове с мирис на яйце, стомашни киселини и дори повръщане, като симптомите му ще са подобни на Pulsatilla, с тази разлика, че той ще бъде много жаден и вероятно ще има позиви за диария рано сутрин. Той също е невъздържан в яденето, смесва храните и полива всичко с алкохол, особено уиски.

Нежелание и дори отвращение към яйца има и FERRUM METALLICUM. От тях може да повръща, и то, дори още по време на яденето или след това. Внезапното повръщане след ядене на яйца е ключов симптом за Ferrum. То може да е съпътствано със силно зачервяване на лицето, обилно изпотяване и силна раздразнителност, особено от шум.

Подобен на Ferrum е и неговият събрат FERRUM MURIATICUM. Той също повръща след яйца, не ги обича, има разстроен стомах и зачервяване. Ако Ferrum не подейства, трябва да се даде Ferr-m., особено ако пациентът е по-общителен, приказлив и оптимистично настроен за своето оздравяване. Ако той страда и от ревматична болка в дясното рамо, изборът ще бъде напълно правилен.

CHININUM ARSENICOSUM също трудно храносмила яйца, както и риба. Получава силна диария, която се обостря през нощта, силно зиморничав е и се подобрява от топли завивки и напитки. Изпитва голяма слабост, тревожност за здравето, а езикът му е с кафяв налеп, сух и нацепен. Цветът на езика е важен симптом, който трябва да се проверява при хранителните разстройства. Ако Ferrum по-скоро повръща от яйца, то Chinin-ar. има диария от яйца, но е напълно възможно и той да повръща, така че не трябва да се забравя. Главно лекарство при натравяне и алергия от яйца и риба.

Трябва да помним, че от яйца се влошават и повечето от хомеопатичните чревни нозоди.

На Великден например се консумират и доста козунаци, които се приготвят с много яйца, така че техният прием се увеличава многократно – нещо, което трябва да имаме предвид.

Кожните алергии от яйца могат да бъдат преодолени и с други лекарства, съобразно индивидуалния конституционален тип на човека и чрез лечение на  специфичната реакция на организма.

След обилно преяждане лекарствата, които могат да помогнат са Nux vomica, Pulsatilla, Carbo vegetabilis, Lycopodium, Abies canadensis, Abies Nigra, Arsenicum album и др. За назначаване обаче на каквото и да е лекарство, най-добре е да се обърнете към личния си хомеопат, а ако се наложат спешни мерки, вземете избраното лекарство в ниска потенция и начесто, докато отмине острата фаза.

Автор: Деян Пенчев