09 февруари 2017

Детоксикация – насоки за приложение


Всяко лечение е свързано с детоксикация – с извеждането на токсините и непотребните за организма вещества извън тялото. Затова много хора правят различни диети и здравословни режими, с цел да пречистят организма си или някой определен орган като черния дроб, дебелото черво, бъбреците и др. Всичко това е свързано с отделянето на значително количество вредни елементи. През 2016 г. японският професор Йошинори Осуми получава Нобелова награда за медицина, като доказва научно, че клетките в организма се детоксикират и пречистват чрез гладуване. Това е и търсеният резултат от всяко лечение и детоксикация, но тук не трябва да се забравя, че тези токсини трябва да бъдат не само отделени от клетките на организма, но и изведени извън него. Затова е изключително важно да се вземат предвид и методите за извеждане на токсините от тялото. Това важи в пълна сила за всички, които правят режими, диети, гладувания, които спортуват и които правят изпотявания, или ходят на сауна, което е особено полезно по време на лечение.

Класически методи за детоксикация са клизмата и взимането на очистителни (рициново масло, майчин лист, английска сол). Те са едно от най-полезните неща, които човек може да направи за своето тяло. Лечението на всяко едно сериозно хронично заболяване трябва да започва с клизма, а при настинки, простуди, грип, главоболие и др., е задължително първо взимането на очистително (рициново масло или английска сол). И двете трябва да се правят съзнателно и внимателно, като се спазват всички напътствия. Трябва да изведем извън организма си всички вредни вещества и токсини, които го замърсяват, за да може той да работи по-добре и да ни лекува. Не може да има разумно направен детоксикиращ и лечебен режим без включване на клизмата и очистителните. Не може да има истинско лечение без пречистване на организма.

Особено важно е по време на детоксикацията и лечението да се пият много течности, като по възможност това трябва да бъде чиста гореща вода, а не толкова чай или сокове. Пиенето на достатъчни количества вода, особено ако е топла, спомага за по-пълноценното очистване на организма, докато лишаването от нея го изсушава и възпрепятства основния замисъл на лечението. Горещата вода е безценно лечебно средство, благодарение на което тялото се изпотява и отделя вредни токсини и вещества, които не са нужни на организма. Трябва редовно да се изпиват бавно няколко чаши с чиста гореща вода, докато човек се изпоти хубаво.

Хомеопатията също може да се използва по време на детоксикацията, но трябва да бъде точно подбрана спрямо индивидуалните особености на отделния човек и съобразно неговите предразположения. Даването на конституционалното лекарство ще благоприятства детоксикацията и възстановяването след режима. Тук може да се препоръча използването и на шуслерови соли. Взимането на конкретни хомеопатични лекарства обаче може да бъде и опасно, ако не са правилно подбрани.

По време на детоксикацията нашият организъм отлага изключително много вредни вещества, които нямат място в него и трябва да бъдат подтикнати да се евакуират към изходите на тялото. Точно подбраните хомеопатични лекарства помагат на организма да отдели от клетките си непотребните вещества, те да бъдат придвижени към червата и оттам – изхвърлени навън.

Хомеопатията способства тялото да реагира правилно, когато киселинността му се повиши и регулира дейността на черния дроб, бъбреците и червата. Отпадните продукти от организма, шлаките, биват евакуирани, а новоприетите хранителни вещества качествено абсорбирани от тялото. Газоотделянето ще намалее, както и подуването на корема, което се получава по време на хранителния режим, както и развалянето на зъбите, вследствие на повишената киселинност. Главоболието ще бъде по-малко, а то е в следствие на неправилното детоксикиране. От голямо значение също са правилните действия след приключване на режима и диетата. Точно тогава има голяма опасност от натрупване на мазнини по тялото и това се наблюдава при не малко хора след диетата.

Хомеопатията и шуслеровите соли са особено подходящи за тези, които спортуват и ходят на фитнес, защото там също се губят много ценни за организми минерали и вещества, които трябва отново да бъдат набавяни. Сауната, парните бани, солариумите – и те предизвикват дефицити за тялото чрез дисхармония на водния баланс, а той може да бъде подпомогнат и овладян чрез редовния прием на потенцираните лекарства.

Чрез включването на очистване, гореща вода и хомеопатия лечението и детоксикацията, която предприемаме, ще бъде правилно извършена и няма да затормозим тялото с отделените вредни вещества. Когато към това прибавим природосъобразно хранене, душевен покой и вербална хигиена, резултатите от нашия режим ще бъдат изцяло положителни и след него ще бъдем по-здрави, свежи и оптимистично настроени. 


Автор: Деян Пенчев