03 февруари 2017

Хомеопатия при мръсен въздух, дим и обгазяване


В случаи на замърсен въздух и обгазяване с изгорели газове, дим, прах, мъгла или смог в атмосферата се появят кашлица, задушаване, астматични пристъпи, главоболие, отпадналост и други симптоми. 

Първото лекарство, за което трябва да се помисли, е Sulphuricum acidum. Трудно дишане, задух и кашлица, които се влошават на открито и при вървене; може да са през нощта, а сутринта да има влажна кашлица. Главоболие, силна отпадналост, киселини и др. Симптомите може да се появят след задушаване с газове, гъст дим, смог, прах във въздуха, остри миризми и летливи вещества. При пожар, бомбардировки, експлозии, въздушни атаки и др. Когато то не помогне, трябва да помислим за Sulphurosum acidum.

Когато главоболието е най-изявеният проблем и има силни пръскащи, пулсиращи болки в главата, силно зачервяване на лицето, сърцебиене, топлина и конгестия в гърдите, объркано, притъпено съзнание, тогава лекарството, което ще помогне, е Glonoinum.

След обгазяване при пожар и други инциденти първо трябва да се вземат Aconitum napellus, Arnica montana и Rescue remedy от капките на д-р Бах. Препоръчително е хомеопатичните лекарства да са във високи потенции.
 
Други лекарства, които също трябва да се вземат предвид, са: Bromium, Carbo vegetabilis, Kalium bichromicum, Natrium arsenicosum и др.

Автор: Деян Пенчев